WAT ZIJN DE KOSTEN VAN EEN SAUNA THUIS?

Veel mensen dromen ervan om een sauna thuis te hebben. Heerlijk ontspannen op het moment dat het jou uitkomt. Het is verstandig om naar de kosten te kijken, als je een sauna gaat aanschaffen. Het verschilt of je de thuis sauna binnen of buiten plaatst. Het zou zonde zijn om voor onverwachte kosten komen te staan. In deze blog lees je alles over wat voor uitgaven je kan verwachten bij het hebben van een sauna!

 
Kosten sauna thuis
 

Energiekosten: Wat kost een sauna aan stroom?

Hoe groter de sauna, hoe meer vermogen je nodig hebt om de sauna te verwarmen. Een gemiddelde sauna die aangesloten is op het elektriciteitsnetwerk (230 volt) kost nog geen euro aan energiekosten per uur. Maar is sommige gevallen is een normaal stopcontact van 230 volt niet te gebruiken en moeten daardoor overstappen op krachtstroom. Sauna’s die gebruik maken van krachtstroom brengen de kosten niet veel hoger dan *€1,50 per uur. Ook verbruikt in tegenstelling tot een massage spa, de sauna alleen stroom als je er gebruik van gaat maken.  

*Stel je voor: Wanneer je vier keer per week een uur lang in de sauna gaat van 230 volt, dan verbruikt de sauna op jaarbasis €200,-. Daarnaast helpt het om de sauna goed te isoleren en soms kan het helpen om te kiezen voor een goedkopere energieleverancier.

Een buitensauna vraagt iets meer stroom, omdat deze meer capaciteit voor het verwarmen vraagt. Een sauna voor thuis die buiten staat is afhankelijk van de buitentemperatuur. Binnenshuis ligt de temperatuur vaak hoger dan de buitentemperatuur. Hierdoor is het eenvoudiger om een sauna op de juiste temperatuur te krijgen ten opzichte van buiten. Daarnaast is het grote voordeel van een buiten sauna dat je direct kan afkoelen in de buitenlucht. 

Het is belangrijk om een thuis sauna aan te sluiten op een stroomgroep die tegen stoom, water en hitte bestand is. Het gaat hier om een zogenoemde natte stroomgroep. Deze moet aangesloten worden om kortsluiting te voorkomen. Bij een thuis sauna die buiten staat is dit een aanrader. De stroomgroep heeft buiten te maken met schommelende weersomstandigheden zoals: kou en regen. Indien deze nog niet aanwezig is, kost het geld om deze te plaatsen.

 

Het Vermogen van je sauna

Het vermogen dat je nodig hebt om een Finse sauna te verwarmen bedraagt ongeveer 1 kilowatt per m³. Een kleine sauna van 2.5m³ gebruikt dus ongeveer 2.5 kW (2500 Watt) aan stroom. Deze kachels werken op 220 volt. De wat grotere saunakachels (vanaf 4.5 kW) hebben meestal krachtstroom nodig (380 volt) maar soms is het ook mogelijk om twee elektriciteitsgroepen van 220 volt met elkaar te combineren.

 

Hoe moet je thuis je sauna onderhouden?

Een sauna is heel onderhoudsvriendelijk, maar het is wel goed om te weten hoe een sauna onderhouden moet worden. Af en toe de sauna schoonmaken met een vochtige doek is het minste wat je kunt doen.

Schoonmaakmiddelen zorgen ervoor dat de sauna beschadigd raakt. Iedere 2 jaar is het aan te raden om de saunastenen te vervangen, deze kosten ongeveer 30 à 40 euro voor 20 kilo. Het hout van de sauna kan eventueel nog licht opgeschuurd worden, zodat deze er weer fris uitziet. Een andere tip is om het houten sauna emmertje bij elk bezoek aan de sauna te voorzien van vers water. Verder is het aan te raden om een emmer te gebruiken met een kunststof binnenkant om de vorming van schimmel te voorkomen. Om de levensduur van de sauna te verlengen is het verstandig om hem goed te onderhouden. 

Er zit meer onderhoud aan je sauna als deze buiten staat. Als bij jou wellness thuis de sauna buiten staat, heeft deze ook te maken met de grilligheid van het weer. Hierdoor kan het hout aan de buitenkant verkleuren of aangetast raken. Door ieder jaar het hout aan de buitenkant van de sauna opnieuw te impregneren, oliën of beitsen, ben je ervan verzekerd dat de sauna mooi blijft. Voor een pot impregneer ben je ongeveer 40 euro kwijt. Let wel op dat dit alleen voor de buitenkant van de sauna geldt. De binnenkant moet je niet impregneren.

Opties

Er zijn ook tal van opties die je kunt toevoegen aan je basissauna. Zo kan je een therapeutisch infraroodpaneel kopen, extra ligbanken, hoofdsteunen, hittebestendige luidsprekers, sfeerverlichting en zo zijn er nog veel meer opties. Hoe meer opties, hoe meer geld je kwijt bent.   

Lees hier ook meer over de temperatuur van een sauna en hoe lang je er in kan zitten?       

 
Sauna kosten en opties

Desondanks geldt: de aankoop van een sauna is een langetermijninvestering in de eigen gezondheid en dat betaald zich uiteindelijk wel terug! Nieuwsgierig geworden in een sauna aan huis?

*prijzen zijn op basis van marktprijzen uit 2020

Een 20ft wellness® brochure ontvangen?

Vorige
Vorige

De fundering van een 20ft wellness® unit

Volgende
Volgende

SPA, WHIRLPOOL & HOTTUB. WAT IS HET VERSCHIL?