SPA, WHIRLPOOL & HOTTUB. WAT IS HET VERSCHIL?

Het is tijd om de ware betekenis van de verschillende soorten warmwatertherapie te definiëren. Er is enige verwarring, en we moeten toegeven dat men de neiging heeft om termen enigszins door elkaar te gooien.

 Als mensen verwijzen naar een spa, hottub of whirlpool, hebben ze het dan allemaal over hetzelfde? Of bedoelen ze iets anders? En hoe zit het met whirlpools en bubbelbaden? Er zijn een hoop verschillende benamingen voor al die warmwaterbaden. Tijd voor opheldering. 

 
Verschil Hottub, spa en whirlpool


Hottub

De term hottub verwijst oorspronkelijk naar de houten, tonvormige kuipen, die eind jaren zestig en begin jaren zeventig populair werden. Gebaseerd op oude Romeinse en Aziatische warmwaterbaden, werden vroege bubbelbaden gemaakt van redwood of ceder.

Dit soort bubbelbaden waren vaak erg diep en vergelijkbaar in stijl met een wijnvat, met stalen hoepels die de planken op hun plaats hielden. Ze gebruikten houtgestookte kachels met wisselend succes, en omdat ze geen filtersysteem hadden, waren ze niet erg hygiënisch - maar dat leek het enthousiasme van de mensen voor niet te temperen! 

Hottub
 

Spa

 Toen de industrie eind jaren 70 begon met het bouwen van bubbelbaden van gegoten glasvezelschalen, voegden ze ook filters, jets, pompen en kachels toe die de geboorte inluidden van de moderne "Spa".

De naamswijziging was deels om het nieuwe product te onderscheiden van hun houten voorgangers, en deels om de enorme verschillen tussen een ouderwetse hottub en een nieuwe Spa te benadrukken. Met de toevoeging van een filtersysteem was het water een stuk schoner en veiliger dan ooit tevoren. Ingebouwde kachels hielden het water voor langere tijd warm, zodat de spa langer gebruikt kon worden. De toevoeging van pompen en jets voegde een massage-element toe aan het warmwaterbad dat tevens helpt bij spier- en gewrichtsongemakken.

Het woord spa wordt vaak geassocieerd met een kuuroord. Dit is een oord dat zich richt op ontspanning en recreatie, maar met een medische gevoelswaarde. Een verblijf in een kuuroord wordt gunstig geacht voor de gezondheid door geneeskrachtige bronnen of gezonde lucht. Ook in de tuin heeft een spa enorme voordelen.

Kuuroorden bestaan al sinds de oudheid. Romeinen maakten gebruik van warmwaterbronnen voor hun thermen. In de 18e eeuw werd het kuuroord weer populair in Engeland, met name in Bath en Tunbridge Wells, waarna het 'vasteland' in de 19e eeuw volgde. Het Engels woord spa verwijst naar de Belgische stad Spa, dat ooit een bekend kuuroord was. Er wordt geclaimd dat de stad Spa haar naam heeft gekregen door een samenvoeging de Latijnse woorden ‘Sanitus Per Aquam’; wat staat voor : gezond door het water. Dit is zeer onwaarschijnlijk aangezien deze benaming pas sinds de 21e eeuw opduikt.

spa
 

Whirlpool

De vertaling van het Nederlandse woord bubbelbad is het Engelse whirlpool . Een whirlpool is een warmwaterbad met krachtige waterpompen, massagestralen en jets. Deze stralen pompen het water rond door het bad, waardoor het water begint te kolken. Deze draaikolken worden ook wel ‘whirlpools’ genoemd.

De term is whirlpool is eigenlijk niet de letterlijke vertaling van het woord bubbelbad, dat is namelijk bubble bath. Hiermee wordt echter een bad met bubbels bedoeld. Een heerlijke schuimend bad met een lekker aroma. Deze bubbels bevatten lucht, wat door de jets in een whirlpool ook water kan zijn. In de praktijk zien we dat de term ‘Whirlpool’ vaak wordt gebruikt voor een luxe badkamer-bad met bubbels. 

Whirlpool
 

Hoe zit het met bubbelbaden? 

In de praktijk zijn hottubs, spa’s en whirlpool’s dus wel degelijk verschillende warmwaterbaden. Een hottub is gemaakt van hout en wordt met een ingebouwde houtkachel verwarmd. Een spa is een bad van acryl die elektrisch verwarmd wordt en met waterjets voor bubbels zorgt. Een whirlpool is in feite hetzelfde als een spa, maar is een andere benaming. 

Over bubbelbaden kunnen we kort zijn. Een bubbelbad is (het woord zegt het al) een bad met bubbels. Een hottub bubbelt niet, dus valt automatisch niet onder deze categorie. Een spa en whirlpool bubbelen wel, en vallen dus wél onder de categorie bubbelbaden.

Uiteindelijk gaat er niets boven een wellness tuin met hottub of spa. 20ft Wellness maakt hoogwaardige wellness units met Finse sauna, whirlpool/hottub of buitendouche.

Een 20ft wellness® brochure ontvangen?

Vorige
Vorige

WAT ZIJN DE KOSTEN VAN EEN SAUNA THUIS?

Volgende
Volgende

Wat zijn de sauna voordelen en risico’s na het sporten?