Een extra belastingvoordeel? Investeer in een 20ft Office.

“Als het investeringsbedrag boven de minimale grens van de KIA uitkomt, dan wordt het wel heel interessant"

-20ft Office® -

Je hebt een goed jaar gedraaid als zzp’er, fijn! Alleen kijk je nu enorm op tegen de aankomende belastingaangifte. Een groot stuk van je taart gaat namelijk richting de inkomstenbelasting. Of als bv ben je een flinke som kwijt aan de vennootschapsbelasting. Weg is het geld, zonde van al je harde werk. Maar wist je dat investeren in een werkplek je een extra belastingvoordeel kan opleveren. Namelijk met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Hoe? Dat lees je hieronder.

 
 

Wat is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek?

De KIA is onderdeel van de investeringsaftrek, een fiscale regeling voor ondernemers die je een extra belastingvoordeel kan opleveren als je investeert in bedrijfsmiddelen. Je komt, als zzp’er, vof of bv, hiervoor in aanmerking als je meer dan €450,- investeert in bedrijfsmiddelen .Denk aan een bedrijfswagen, Macbook of werkplek. Let wel op dat het hier gaat om een investering van minimaal €450,- exclusief btw.

Alle investeringen in bedrijfsmiddelen onder de €450 (ex btw) vallen niet onder de KIA, maar dat is zeker geen ramp. Deze bedrijfsmiddelen vallen onder gewone zakelijke kosten en daardoor mag je de aanschaf van deze bedrijfsmiddelen direct aftrekken van de belasting. Dus ook kleinere aankopen zijn volledig zakelijk aftrekbaar van je opbrengst, zolang ze rechtstreeks betrekking hebben op je onderneming. Denk aan briefpapier, werkkleding of een aktetas.

 
 

Hoe werkt de KIA voor jou?

Een goed voorbeeld hiervoor: Je wil een werkplek aan huis inrichten voor je onderneming. Je koopt een bureaustoel voor €425 bij het ene bedrijf en een nieuwe Macbook voor €1.000 bij een ander. Dan kan je de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek alleen toepassen op de laptop. Dit is namelijk een investering van meer dan €450 (ex btw). De bureaustoel valt hier niet onder, want deze kost minder dan het minimuminvesteringsbedrag per bedrijfsmiddel.  

 Maar: stel dat je de Macbook en bureaustoel in één bestelling bij een totaalleverancier voor kantoorartikelen haalt. Dan vormen ze één investering van €1.425 en kan je de KIA op beide artikelen toepassen.

 

Wat is het minimum totaalbedrag dat je moet investeren?

Ieder jaar wordt de investeringsaftrek door de belastingdienst opnieuw vastgesteld, waardoor ook jaarlijks het minimumbedrag verandert. Voor 2022 ligt het minimale investeringsbedrag op €2.400. Was de investering in bedrijfsmiddelen in 2022 minder dan €2.400 exclusief btw? Dan kan je geen gebruik maken van de KIA en niets aftrekken van je winst.

Er is ook een maximum investeringsbedrag waarboven de KIA geen voordeel meer is: alles boven de €332.994 valt boven het maximale investeringsbedrag en is daardoor ook niet meer aftrekbaar. Boven dit bedrag ligt de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek namelijk op 0 euro.

 
 

Wanneer maak je wel aanspraak op de KIA?

Als het investeringsbedrag boven die minimale grens uitkomt, dan wordt het wel interessant. Vanaf dit moment maak je namelijk aanspraak op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Voor iedere zzp’er of vof kan dit flinke som zijn die ze van hun winst mogen aftrekken van de belastingdienst.

 

Schaal 2: Tussen €2.401 en €59.939

Als jouw totale investeringsbedrag uitkomt tussen €2.401 en €59.939 dan mag je 28% van je investeringsbedrag aftrekken van je winst. Stel je koopt een op maat gemaakt luxe tuinkantoor van €30.000 (ex btw), dan kan je hierover €8.400 in mindering brengen op de winst in je aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Dat is een flinke som die je voor jezelf mag houden.

Dus mocht je aan het eind van het boekjaar 2022 de grens van €2.401 niet halen. Dan kan het slim zijn om toch nog een kleine investering van minimaal €450 (ex btw) te doen, om aanspraak te maken op de aftrekpost van 28%. Let er wel op dat iedere investering je geld kost. Doe deze investering alleen als het nodig voor je onderneming en je vermogen het toelaat.

Het voordeel is dat deze schaal procentueel wordt berekend. Hierdoor is de aftrek bij hogere bedragen een stuk groter. Let wel op dat de grens van deze schaal ligt bij €59.939.

Schaal 3: Tussen €59.940 en €110.998

Mocht het totaalbedrag aan investeringen boven de €59.940 uitkomen, dan maak je aanspraak op €16.784 als winstaftrek.  Voor deze schaal is het één vast bedrag. Het maakt niet uit of het totaalbedrag van je investeringen €60.000 is of tegen een ton aanzit. In beide gevallen mag je hetzelfde bedrag van je winst aftrekken, namelijk €16.784.

Schaal 4: Tussen €110.998 en €332.994

Voor investeringen die boven €110.998 uitkomen geldt weer een andere regeling. De KIA is dan €16.784 verminderd met 7,56% van het deel van het investeringsbedrag boven de €110.998. Dit klinkt ingewikkeld, maar het is vrij simpel uit te leggen.

Hoe verder je boven de grens van €110.998 kom met je investeringen, hoe kleiner het bedrag is dat je van je winst af mag trekken. Bijvoorbeeld: bij €200.000 ligt de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek nog maar rond de €10.000.

 

Want:

  • €200.000 (investeringen in bedrijfsmiddelen) - €110.998 (de grens van het investeringsbedrag) = €89.002

  • 7,56% van €89.002 = €6.728,55 (7,56% van het deel van het investeringsbedrag boven de €110.998)

  • €16.784 - €6.728,55 = €10.055,45 oftewel ongeveer €10.000 (je kleinschaligheidsinvesteringsaftrek)

 

Ben je benieuwd of deze regeling voor je geldt? Bekijk de site van de zzp-nederland voor een extra uitleg over de KIA of vraag het na bij de belastingdienst.

 
 

Waarom investeren in je eigen 20ft Office?

De op maat gemaakte 20ft Office is een perfecte diepte-investering voor een goede werkplek voor een klein bedrijf of zzp’er. Daarnaast mag je het tuinkantoor als bedrijfsmiddel aftrekken van de winst op je eindbalans van 2022. De naar wens ingevulde tuinkantoren vallen binnen de tweede schaal van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Dit is de schaal van 28% en daardoor mag je een flinke hap van je eigen winst aftrekken, waardoor een stuk meer overhoudt

Check wel vooraf of je in aanmerking komt voor de kostenaftrek. Hiervoor moet de werkplek in het tuinkantoor voldoen aan een aantal voorwaarden.

Zet je een eigen tuinkantoor op je eindbalans van 2022? Dan heb je niet alleen een goede, rustige werkplek, maar kan je ook nog eens 28% van deze investering aftrekken van de winst. Dat is toch een echte win-win situatie?

Een 20ft Office tuinkantoor iets voor jou? Lees er hier meer over.  

 

Een 20ft Office® brochure ontvangen?

Vorige
Vorige

Ontvang 21% btw terug bij investering in een tuinkantoor

Volgende
Volgende

Je buitenkeuken overdekt? 20ft Wellness x FIDDR