HOE ONDERHOUD JE EEN SAUNA? 9 TIPS!

Heb jij een eigen sauna in of aan huis, dat betekent ongelimiteerd ontspannen. Maar heb je al nagedacht over het onderhoud van je sauna thuis? Voor de levensduur van een sauna is schoonmaken en hygiëne uitermate belangrijk. Een sauna krijgt het namelijk redelijk te verduren. Denk aan de schommelende temperaturen van koud naar warm en de vochtafzetting door stoom. Het hout van de sauna behandelen is niet altijd een optie, toch vergt een sauna over het algemeen niet veel onderhoud. Toch zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Wanneer het hout in een goede conditie blijft, heb je uiteraard langer plezier van de sauna! 

 
Onderhoud sauna

1. Gebruik schoon en vers water bij elke saunagang

De simpele stap in het onderhoud van de sauna is dat de emmer in de sauna altijd vers water moet bevatten. Laat de emmer niet halfvol staan tot de volgende saunasessie. Er kan namelijk schimmelophoping vormen in de emmer. Bij het opgieten komen deze schimmels in de lucht en adem je ze in. Dit is niet bevordelijk voor de gezondheid. Gebruik een sauna emmer waarvan het hout is behandeld of eentje met kunststof binnenemmer, dit voorkomt schimmelvorming. Opgieten met vers water zorgt bovendien ook voor het beste en meest hygiënische resultaat tijdens je saunasessie. 

 
Sauna inrichting

2. Zet de saunadeur na

uw bezoek een tijdje op

een kier

Als je na je saunabezoek de deur op een kier zet, voorkom je dat tijdens je volgende saunabezoek de sauna muf ruikt. Hierdoor behoud je die kenmerkende saunageur van gedroogd hout. Daarnaast kan de sauna op deze manier makkelijker afkoelen, ventileren en kan het vocht uit de sauna trekken. Het hout kan namelijk slecht tegen vocht.

 

3. Behandelen van

het hout van de sauna

Hout is een natuurlijk materiaal en heeft een open structuur. Hierdoor is hout kwetsbaar en is het bijna onmogelijk te voorkomen dat het hout wordt aangetast. Het hout behandelen, zoals verven of beitsen, is voor de binnenkant van de sauna geen optie. Daardoor zou het hout niet meer kunnen ademen en werkt de sauna niet optimaal meer.

Een sauna thuis is makkelijker te onderhouden. Het hout van de sauna kun je het beste schoonmaken met een vochtige doek. Probeer schoonmaakmiddelen zoveel mogelijk te vermijden. Deze kunnen vlekken in het hout veroorzaken, waardoor de sauna er viezer uit kan zien dan hij eigenlijk is. Door één keer in het jaar de bankjes op te schuren zorg je ervoor dat je sauna er weer als nieuw uitziet. Gebruik hiervoor schuurpapier met een kleine korrel en schuur het hout lichtjes op. Verder behandelen van het hout in de sauna is niet nodig.

 
Handoek in sauna

4. Gebruik een handdoek bij het gebruik van de sauna

Het gebruik van handdoeken is een goede optie voor het opvangen van transpiratievocht. Zweet zorgt voor lelijke vlekken in de sauna. Door een handdoek te gebruiken waarborg je de hygiëne in de sauna en zorg je ervoor dat de saunabanken beschermd zijn tegen zweet. Neem de handdoeken na afloop mee de sauna uit, anders trekt het vocht langzaamaan toch het hout in.

 
Vervanging saunastenen

5. Vervanging van

saunastenen

Één van de kosten die bij het gebruik van een sauna horen is de vervanging van de saunastenen. Voor de optimale werking van de saunakachel moet je elke twee jaar de stenen vervangen. De ventilatie van de stenen loopt na twee jaar niet meer vlot. Dit komt door het gruis dat in de kachel achterblijft en samen met de stenen een geheel vormt. Hierdoor is er geen plek meer mogelijk voor ontluchting.

Ook door kalk, vuil en veroudering door het steeds opwarmen en afkoelen van de stenen zijn de saunastenen op een gegeven moment slechter in staat de warmte van de oven op te nemen. Daardoor werkt de sauna niet optimaal meer en kan je niet meer de hitte bereiken die jij prettig vindt. De stenen moeten constant verwarmd blijven om het opgegoten water direct te laten verdampen. Als de stenen niet warm genoeg worden, bestaat de kans dat het water niet verdampt en langs de stenen druipt . Daardoor kan het water de warmte-elementen in de oven bereiken. Dit kan schade opleveren aan de kachel. Daardoor is het verstandiger om de sauna kachel en stenen goed te onderhouden, anders zit je aan een nog hogere kostenpost.

 
Douchen voor gebruik sauna

6. Douchen voor het

saunagebruik

Vooraf aan het gebruik van de sauna is het verstandig om te douchen. Het is een kleine moeite die je kan doen voor het onderhoud van je sauna thuis. Hierdoor wordt haar en huid bevrijd van vuil, zweet en resten van cosmetica, zoals bijvoorbeeld parfum, deodorant en bodylotion. Dit is namelijk niet bevordelijk voor de sauna thuis. Door niet te douchen neem je in alle waarschijnlijkheid vuil van onder je voeten mee de sauna in. Wat de sauna extra vuil maakt. Daarnaast zorgt het dat de saunabanken sneller aan onderhouden moeten worden.

 
Saunavloer

7. Houd de vloer netjes

De muren en het plafond van je saunacabine hoef je niet te behandelen met olie. Deze worden zelden tot niet gebruikt. Het heeft daarom geen nut om extra aandacht te geven aan het onderhoud van deze onderdelen van de sauna. Om een frisse geur in de cabine te behouden, kan je af en toe de vloer schoonmaken met een desinfecterend middel en een dweil. In tegenstelling tot de saunabanken wordt de vloer alleen belopen en komt er vrij weinig vocht op. En op deze manier ruikt de sauna altijd fris.

 
Saunadeur

8. Deuren

Vergeet niet om regelmatig de schroeven van de deurkrukken aan te draaien. Dit is onderhoud van de sauna thuis waar je niet snel aan zou denken. De deursluiters dienen regelmatig te worden geolied en indien nodig, opnieuw ingesteld. Zo blijven ze gemakkelijk open en dicht gaan. Het deurbeslag moet ook regelmatig worden gesmeerd. Mocht deze van hout zijn, dan volstaat een vochtige doek.

 
Onderhoud sauna

9. Doe het!

En als laatste, maak je sauna ook echt schoon! Onderhoud en schoonmaak van een sauna kosten vaak veel tijd en energie. Vaak schiet dit er dus bij in. In eerste instantie is het niet zichtbaar als je een tijd niet schoonmaakt. Bij gebruik van een sauna gaat er vuil in het hout zitten. In een later stadium maakt het vuil donkere of zwarte plekken in het hout. Deze vervuiling is wel zichtbaar. 

Onderhoud en schoonmaak zijn essentieel voor de conditie van je sauna. Een sauna koop je tenslotte om een lange tijd van te genieten. Daarom is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Regelmatig de sauna reinigen verlengt de levensduur van je sauna wat op de lange termijn een kostenbesparing oplevert. Denk daarom tijdig aan het schoonmaken van de sauna en het behandelen van het houtwerk. Voorkomen is beter dan genezen.


 Vragen over behandelen of schoonmaken van een 20ft Wellness® unit?

Vorige
Vorige

Hoe vaak, hoe lang en welke temperatuur in de sauna?

Volgende
Volgende

WELLNESS THUIS INRICHTEN: DIT ZIJN DE MOGELIJKHEDEN