Waarom en hoe vaak moet je het water verversen van de spa?

In een massage spa, whirlpool of hottub wil je ongestoord en fris kunnen badderen. Schoon water is voor de hygiëne, gezondheid en het frisse gevoel van groot belang. Daarnaast is het wateronderhoud van een massage spa of hottub het voornaamste voor de levensduur van jouw bad. Alleen chloor in een spa is niet genoeg om het water te verversen. Vandaar dat we in deze blog uitleggen: Waarom en hoe vaak je het water moet vervangen van de hottub of spa.

 
Water verversen Spa
 

Waarom het water verversen?

Door gebruik te maken van de massage spa wordt het water verontreinigd. Dit komt door deeltjes die achterblijven op de huid, maar ook door verzorgingsproducten, zoals gel, bodylotion of make-up. Deze verstoren de balans van de waterwaardes en zorgen ervoor dat water in de spa of hottub vervuild wordt. Een simpele oplossing is om voor het gebruik van de spa te douchen, zodat vuile deeltjes niet meer aan je lichaam vastzitten. Dit is helaas wel een tijdelijke oplossing. Zelfs door vooraf uitvoerig te douchen kan er vuil op het lichaam achterblijven, maar ook zeepresten van het douchen kunnen ervoor zorgen dat het water in onbalans raakt.

Daarnaast staan whirlpools, hottubs en massage spa’s vaak buiten. Er zit vaak wel een beschermende hoes overheen om grote bladeren en takjes tegen te houden, maar toch kunnen kleine deeltjes, zoals organismen, in het water komen. In het warme water vermenigvuldigen ze zichzelf gemakkelijk en hechten zich aan de binnenkant van de kuip. Hierdoor zijn ze moeilijker weg te halen door onderhoudssystemen.

Om te zorgen dat de kuip langer meegaat is het verstandig om na elke spasessie de kuip schoon te maken met een zachte, vochtige doek of spons met een niet schurend schoonmaakmiddel. Je hoeft hiervoor de spa of hottub niet leeg te laten lopen, maar de doek of spons onder water over het oppervlak van de kuip laten gaan. Hierdoor weet je zeker dat vuile deeltjes zich moeilijker hechten aan de kuip van jouw spa en daardoor makkelijker door het chloor en het filtersysteem opgevangen kunnen worden.

Hoe vaak moet je het water verversen?

Bij een spa of hottub verschilt het wanneer je het water moet verversen. Het is afhankelijk hoeveel jij jouw spa gebruikt, hoe vaak je het water moet vervangen. Je kan ervan uitgaan dat je bij een gemiddeld gebruik van één of twee keer in de week, dat je het water iedere drie maanden zal moeten verversen. Dit is met de toevoeging van onderhoudsproducten. Gebruik jij jouw bad vaker, dan is het tante raden om vaker het water te verversen. Meer gebruik betekent namelijk meer vuil. En van een vervuild bad kan je niet optimaal genieten.

Voor een hottub is het verstandig om deze iedere keer na gebruik te legen. Dit heeft te maken met het feit dat er in de meeste hottubs geen filtratiesysteem zit. Ongefilterd en onbehandeld water blijft namelijk maar maximaal 5 dagen goed. Bacteriën kunnen zich in onbehandeld water makkelijk vermenigvuldigen. Als je wel een filtratiesysteem bij je hottub hebt laten plaatsten en onderhoudsproducten gebruikt, dan gaat het water net zolang mee als in een spa.

 
Water verversen Spa
 

Systemen die het water langer schoonhouden

In een massage spa of whirlpool zitten systemen gebouwd, die ervoor zorgen dat het water continue ververst wordt en schoon blijft. Het water gaat daardoor langer mee. Het onderhoud van een spa hoef je niet als nadeel te zien, als je weet wat jouw spa allemaal kan doen voor vers houden van het water.

Filtratiesysteem

Er zijn een paar simpele systemen die het water continue schoonhouden. Het dagelijkse onderhoud van de spa verzorgt het filtratiesysteem. Dit filtersysteem zorgt dat grovere en grotere zwevende deeltjes worden opgevangen en uit het water worden gefilterd. Door het filter iedere week door te spoelen met een tuinslang, zorg je dat je de grote deeltjes uit het filter wegspoelt. Afhankelijk van het formaat van de massage spa kunnen er meerdere filters gebruikt worden.

Toch neemt de werking van de filters met de tijd af en is het slim om iedere 3 maanden de filters compleet te vervangen. Zo zorg je ervoor dat het filtersysteem optimaal blijft werken.

Chloor

Een van de bekendste onderhoudsmiddelen voor een spa, hottub of zwembad is het gebruik van chloortabletten of -granulaat. Chloor zorgt voor de afbraak van vuildeeltjes en het doodt bacteriën en organismen, waarna het door het filter opgevangen kan worden. Daarnaast zijn chloortabletten makkelijk toe te voegen aan de spa om het water te verversen. Door ze in een dispenser aan het oppervlak te laten drijven, geven ze geleidelijk voor de afgifte van chloor totdat de tabletten op zijn. Waarna je ze gemakkelijk kunt aanvullen.

Als het chloorgehalte in een spa te veel daalt en de tabletten het niveau niet meer kunnen stabiliseren, dan is chloorgranulaat de oplossing. Chloorgranulaat of -shock zorgt voor een boost in het chloorgehalte. Door het granulaat afgemeten op te lossen in het spawater krijg je een snelle stabilisering van het chloorniveau. Waarna de chloortabletten het weer over kunnen nemen.

Ozonator of UV-lamp

Ozonator en UV-lamp systemen zijn volledig ingesteld op het doden van bacteriën. De ozonator zet zuurstofmoleculen om in ozongas. Dit gas zorgt voor de reiniging van micro-organismen in water, waarna het door de organismen door het filtersysteem worden opgevangen.

De UV-lamp doet in principe hetzelfde als de ozonator, alleen maakt het gebruik van ultraviolet licht. Dit licht maakt jouw spa milieuvriendelijk, geurloos en helder schoon.

 
Water Spa verversen
 

Onderhoudsproducten voor helder water

Toch kunnen de juiste onderhoudsproducten ervoor zorgen dat jouw spa langer schoon blijft en minder snel het water hoeft te verversen. Ze zijn gemakkelijk te verkrijgen en belangrijke benodigdheden als je de levensduur van het water in de spa wil verlengen. Deze werken samen met de onderhoudssystemen en het filtersysteem.

Ph-waarde meten

PH-waardes zijn de zuurtegraad van het water. Een goede PH-waarde van een spa ligt tussen de 7,2 en 7,6. Je kan niet aan het water zien of het de juiste zuurtegraad heeft. Gelukkig is dit makkelijk te testen door teststrips te gebruiken. Naast het meten van de PH-waarde is ook de hardheid van het water, bromine-gehalte en alkaliteit van het water iets wat regelmatig gemeten moet worden. Gelukkig zijn er teststrips die dit aan kunnen tonen. Om de controle nog eenvoudiger te maken zijn er digitale meters beschikbaar. Deze meten zowel de PH-waarde, als de chloorwaarde. Als de PH-waarde buiten deze cijfers valt, dan moet dat gecorrigeerd worden met onderhoudsproducten.

Zoutsysteem

Allereerst, een zoutsysteem in jouw spa betekent niet dat het bad gevuld is met zoutwater. Het zoutsysteem houdt het water juist mooi schoon en helder. Doordat zout wordt omgezet naar bromine. Bromine spoort vuile deeltjes op en haalt ze uit het water, waarna ze weggefilterd kunnen worden. Daarna keert het bromine weer terug naar het zout. Het zoutsysteem heeft daardoor een kringloopwerking.

Als je denkt dat een zoutwatersysteem helemaal chloorloos is, dan heb je het mis. Zout is namelijk zelf een vorm van chloor. Zoutwatersystemen zorgen voor de aanmaak van natuurlijk chloor in plaats van chemisch chloor toe te voegen. Het natuurlijke chloor is gezonder, veiliger en veel schoner. Een zoutsyteem verlengt de tijd dat je het water moet verversen richting een jaar.

Aquafinesse

Aquafinesse is een middel dat ervoor zorgt dat deeltjes, vuil en organismen zich niet meer kunnen hechten aan de kuip. De deeltjes worden “gevangen” en Aquafinesse stopt vermenigvuldigingsproces van deze deeltjes. Aquafinesse werkt nauw samen met chloor. Het chloor breekt de deeltjes af, waarna ze uitgefilterd worden tijdens het filterproces. Door wekelijks op een vaste dag Aquafinesse aan het badwater toe te voegen, hoef je pas na drie maanden het water te verversen.

 

20ft Wellness®

Bij 20ft Wellness adviseren wij het gebruik van Aquafinesse om het water in de spa schoon en helder te houden. Hierdoor houd je voor drie maanden het water vers en hoef je er nauwelijks naar om te kijken. Wekelijks Aquafinesse toevoegen en opletten dat de chloortabletten aangevuld zijn, dan is het water altijd fris wanneer jij optimaal wil genieten van jouw massage spa of whirlpool.


EEN 20FT WELLNESS® brochure ontvangen?

Vorige
Vorige

Hoe moet je jouw spa winterklaar maken?

Volgende
Volgende

20ft Wellness®: De Luxe buitensauna voor in de tuin